Posted on

Studiedag van 18min naar 18plus

Met 18 ben je niet volwassen…toch is het huidige systeem rond jeugdzorg wel daarop ingesteld. Kwetsbare jongeren, bijvoorbeeld met een LVB en/of ggz-problematiek hebben een goede overdracht nodig van jeugdzorg naar volwassenenzorg.

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de 18-/18+ problematiek en worden gemeenten en zorgverzekeraars uitgedaagd om de regie te pakken en maatwerk te leveren. Op deze studiedag gaan we hier vanuit diverse invalshoeken op in.

17 september 2019
Amsterdam
Geaccrediteerd

Schrijf u nu in en profiteer van de vroegboekkorting!

Posted on

Gratis survivalgids voor jongeren die leven in een groep of gezinshuis

Survivalgids: Over leven in een groep of gezinshuis. Tips door jongeren voor jongeren.

Ook kun je er van alles terug vinden over jouw rechten. Dat je bijvoorbeeld recht hebt op informatie over jouw situatie en dat je mee mag denken over wat voor jou een goede plek is. Daarom is het belangrijk dat je ook van je laat horen. Zo tipt Mehmet “Als je wilt dat de plannen die gemaakt worden ook echt jouw plannen zijn, dan zal je moeten nadenken over wat jij zelf wilt. En dat ook durven vertellen. Als jij je de hele tijd stil houdt, dan kunnen er misschien keuzes worden gemaakt die jij niet fijn vindt.”

wesp survivalgids

Als je in een groep gezinshuis gaat wonen, komt er veel op je af. Er zijn andere regels dan je gewend bent, je krijgt te maken met groepsgenoten en groepsleider en je mist misschien je familie, vrienden of je vorige woonplek. 

Naar een groep en gezinshuis verhuizen is gewoon niet altijd makkelijk. In dit boekje krijg je steun van jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Ze adviseren je om niet teveel in het verleden te blijven hangen en positief te denken en geven tips over hoe je het wonen op een groep leuker kunt maken, maar ook over hoe je mensen weer kunt leren vertrouwen. En natuurlijk hoe je je kunt voorbereiden op je vertrek en zelfstandigheid en tips om goed afscheid te nemen van de mensen waar je mee gewoond hebt. 

In de survivalgids geven jongeren jou tips om met al deze veranderingen om te gaan. Er staat bijvoorbeeld in hoe je contact kan maken met je groepsgenoten en wat je kan doen om je een beetje thuis te voelen op je nieuwe plek. Maar ook hoe je om kunt gaan met je angsten en piekeren. En hoe je contact kunt blijven houden met je familie, want hen heb je hard nodig als op je 18ede hulp stopt. 

Nieuwsgierig geworden? Alle jongeren die op een groep of gezinshuis wonen kunnen een gratis boekje krijgen. Heb je er nog geen een en wil je dat wel graag? Stuur dan een e-mail met je naam en adresgegevens naar: Jorien.meerdink@wespweb.nl

Ook voor je groepsleider, mentor, voogd of jeugdzorgwerker kan het handig zijn om de survivalgids te lezen. Het helpt namelijk om beter te begrijpen waar jongeren in een groep of gezinshuis allemaal mee te maken krijgen en hoe zij hierover denken. Dus werk je in de jeugdzorg en wil je de gids ontvangen, dan kun je die tegen betaling op www.swpbook.combestellen. 

Posted on

Bied elke jongere informele mentor

Volgens promotor Levi van Dam zouden alle jongeren gebaat zijn bij een informele mentor uit de eigen omgeving. Zo’n informele mentor heeft een gunstige invloed op de ontwikkeling van jongeren voorkomt problemen zoals uithuisplaatsing. Op basis van zijn onderzoek stelt van Dam dat iedere jongere eigenlijk zo’n mentor zou moeten hebben.

Lees meer over dit onderzoek op de website van de UVA.